Cultura Hip Hop a aparut in Bronx, New York la inceputul anilor ’70 in comunitatile Afro-Americane si Latino-Americane, ca reactie la fenomenele economice, politice si sociale din acea perioada. Efectele negative cauzate de aceste fenomene au fost atat de puternice in aceste comunitati, incat singura scapare a fost crearea, neintentionata, a unei intregi culturi care a servit ca modalitate de exprimare a celor marginalizati. Rezultatul a constat in crearea unor „piloni de rezistenta” pentru Hip Hop si anume elementele componente ale culturii: Deejayin’ (DJ), Emceein’ (MC), Graffiti, Breakin’, Knlowledge, acestea sunt purtatoarele mesajului.
In forma initiala, stilul de dans reprezentativ culturii este Breakin’/B-Boying, comercializat si cunoscut sub numele de „Break dance”. De-a lungul timpului, datorita evolutiei stilului muzical si dansul a capatat noi forme: Hip Hop Freestyle si ulterior Litefeet.
Probabil ca multi dintre noi am descoperit ca suntem atrasi de unul sau mai multe elemente ale culturii fara sa stim prea multe despre cultura in sine. Acesta este momentul in care rolul unui mentor este foarte important, la fel si cunostintele sale despre Hip Hop.
Constientizam acum ca acest mentor fie nu a existat in „calatoria noastra” fie a fost destul de greu de gasit, insa nu putem nega puterea tehnologiei si posibilitatea de a ne documenta noi insine. In prezent, avem inclusiv oportunitatea de a intra in contact cu pionieri si originatori de la care sa invatam. In urma acestui proces, vom incepe sa realizam amploarea fenomenului Hip Hop si faptul ca nu este vorba despre un concept singular, ci despre o intreaga cultura.
Ce înseamnă să faci parte dintr-o cultura care nu îți aparține?
Vom incepe printr-un exemplu simplu, cunoscut probabil multora dintre noi: momentul in care vizitezi locuinta cuiva. Te vei comporta respectuos cu gazda, saluti, vorbesti politicos, actionezi in functie de cum iti este sugerat, intrebi sau ceri permisiunea daca vrei sa faci ceva. In principiu am putea insuma toate acestea intr-o singura propozitie: TE CONFORMEZI REGULILOR CASEI. Mergand pe principiul acesta consideram ca este mult mai usor sa intelegem cum ar trebui sa ne comportam in momentul in care alegem sa intram intr-o cultura care nu ne apartine (daca nu intelegi de ce nu ne apartine te rugam sa revizuiesti CINE si UNDE a creat cultura Hip Hop). Ne conformam principiilor existente si ii respectam pe cei care sunt deja acolo, care au contribuit la crearea acestei culturi. Daca simtim ca vrem sa facem mai mult de atat, este intotdeauna benefic sa intrebam „gazdele” si sa cerem parerea celor dinaintea noastra.
Nu poti „sa intri” peste cineva care este acolo dinaintea ta, sa ii omiti contributia si sa iti asumi tu meritele. Este ca si cand, musafir fiind, dai „gazda” afara din casa. Respecta oamenii din cultura daca vrei sa faci parte din acea cultura, ofera-le meritele cuvenite si sustine-ti cuvintele prin fapte. Nu poti respecta cultura dar oamenii care au creat-o si care fac parte din ea, nu.
Invata, educa-te constant, filtreaza informatiile, compara-le, verifica in mai multe locuri, du-te la sursa! Inva-te sa inveti din greseli si bucura-te de intregul proces de evolutie. Cunoasterea este cel mai important factor, iar educatia este unealta pe care ar trebui sa o folosim. Intotdeauna vei avea ceva nou de invatat! Nu fi autosuficient, fi „Always a student”!