Dans, Scoala de dans, Cultura, Educatie, Sort, Miscare, Sanatate, Liga Dansatorilor, Romania, Bucuresti

Federația Liga Dansatorilor

Follow Us:

HIP HOP - Cultură și Educație

HIP HOP - Cultură și Educație

Hip Hop a depasit deja faza de fenomen, regasindu-se in numeroase domenii precum: muzica, moda, divertisment, dans, educatie, politica sau media. Desi in prezent are o amploare de necontestat, aceasta nu se datoreaza neaparat cunostintelor maselor in ceea ce priveste Hip Hop-ul, ci mai degraba exploatarii acestei culturi. Dupa atat timp in care ne-a servit drept inspiratie sau refugiu, consideram ca ar fi timpul sa si dam ceva inapoi, incepand cu recunoasterea originii culturii si celebrarea celor care au creat-o.

Cultura Hip Hop a aparut in Bronx, New York la inceputul anilor ’70 in comunitatile Afro-Americane si Latino-Americane, ca reactie la fenomenele economice, politice si sociale din acea perioada. Efectele negative cauzate de aceste fenomene au fost atat de puternice in aceste comunitati, incat singura scapare a fost crearea, neintentionata, a unei intregi culturi care a servit ca modalitate de exprimare a celor marginalizati. Rezultatul a constat in crearea unor „piloni de rezistenta” pentru Hip Hop si anume elementele componente ale culturii: Deejayin’ (DJ), Emceein’ (MC), Graffiti, Breakin’, Knlowledge, acestea sunt purtatoarele mesajului.

In forma initiala, stilul de dans reprezentativ culturii este Breakin’/B-Boying, comercializat si cunoscut sub numele de „Break dance”. De-a lungul timpului, datorita evolutiei stilului muzical si dansul a capatat noi forme: Hip Hop Freestyle si ulterior Litefeet.

Probabil ca multi dintre noi am descoperit ca suntem atrasi de unul sau mai multe elemente ale culturii fara sa stim prea multe despre cultura in sine. Acesta este momentul in care rolul unui mentor este foarte important, la fel si cunostintele sale despre Hip Hop.

Constientizam acum ca acest mentor fie nu a existat in „calatoria noastra” fie a fost destul de greu de gasit, insa nu putem nega puterea tehnologiei si posibilitatea de a ne documenta noi insine. In prezent, avem inclusiv oportunitatea de a intra in contact cu pionieri si originatori de la care sa invatam. In urma acestui proces, vom incepe sa realizam amploarea fenomenului Hip Hop si faptul ca nu este vorba despre un concept singular, ci despre o intreaga cultura.  

Ce înseamnă să faci parte dintr-o cultura care nu îți aparține?

Vom incepe printr-un exemplu simplu, cunoscut probabil multora dintre noi: momentul in care vizitezi locuinta cuiva. Te vei comporta respectuos cu gazda, saluti, vorbesti politicos, actionezi in functie de cum iti este sugerat, intrebi sau ceri permisiunea daca vrei sa faci ceva. In principiu am putea insuma toate acestea intr-o singura propozitie: TE CONFORMEZI REGULILOR CASEI. Mergand pe principiul acesta consideram ca este mult mai usor sa intelegem cum ar trebui sa ne comportam in momentul in care alegem sa intram intr-o cultura care nu ne apartine (daca nu intelegi de ce nu ne apartine te rugam sa revizuiesti CINE si UNDE a creat cultura Hip Hop). Ne conformam principiilor existente si ii respectam pe cei care sunt deja acolo, care au contribuit la crearea acestei culturi. Daca simtim ca vrem sa facem mai mult de atat, este intotdeauna benefic sa intrebam „gazdele” si sa cerem parerea celor dinaintea noastra.  

Nu poti „sa intri” peste cineva care este acolo dinaintea ta, sa ii omiti contributia si sa iti asumi tu meritele. Este ca si cand, musafir fiind, dai „gazda” afara din casa. Respecta oamenii din cultura daca vrei sa faci parte din acea cultura, ofera-le meritele cuvenite si sustine-ti cuvintele prin fapte. Nu poti respecta cultura dar oamenii care au creat-o si care fac parte din ea, nu.  

Invata, educa-te constant, filtreaza informatiile, compara-le, verifica in mai multe locuri, du-te la sursa! Inva-te sa inveti din greseli si bucura-te de intregul proces de evolutie. Cunoasterea este cel mai important factor, iar educatia este unealta pe care ar trebui sa o folosim. Intotdeauna vei avea ceva nou de invatat! Nu fi autosuficient, fi „Always a student”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare
Dans, Scoala de dans, Cultura, Educatie, Sort, Miscare, Sanatate, Liga Dansatorilor, Romania, Bucuresti

Obiectivele pe care le îmbrățisăm la FLD

În articolul de astăzi, ne dorim să ne cunoaștem mai bine și să inițiem conversații pline de frumos, de creativitate, de experiențe împărtășite și de oameni dedicați. Pentru că ne place să privim cum ideea noastră ia proporții și se transformă dintr-o omidă determinată într-un fluture capabil să deschidă uși și să îmbrățișeze provocări și noi oportunități prin care putem da înapoi întregii comunități a dansului.

Citește tot articolul »
Dans, Scoala de dans, Cultura, Educatie, Sort, Miscare, Sanatate, Liga Dansatorilor, Romania, Bucuresti

„De ce”-ul comunității FLD

Dansul reprezintă una dintre cele mai elocvente manifestări ale artei. Chiar și fără muzică, este o formă de artă în sine, care inspiră, creează emoție, generează energie pozitivă și unește, în toate stilurile și formele lui, dincolo de limbă, cultură, tradiție sau vârstă.

Citește tot articolul »
Dans, Scoala de dans, Cultura, Educatie, Sort, Miscare, Sanatate, Liga Dansatorilor, Romania, Bucuresti

Alătură-te FLD

Federația Liga Dansatorilor este deschisă pentru afiliere tuturor cluburilor care doresc să facă parte din proiectul nostru. 

Afiliere Membru FLD

Persoană de contact
  Strength: Very Weak
  Informații despre școală
  *
  Descriere
  Introdu scurte informatii: numar de coregrafi, stiluri de dans, competitii organizate, etc.
  Selecteaza Metoda de Plata
  Cum vrei sa platesti?
  Sumar Plata

  Planul Curent Selectat :
  Cost Plan:

  Suma Totala: